Van Wulfften-Palthe
De naam van Wulfften Palthe dateert van 1784. Aleida Johanna Palthe, geboren 13 februari 1756, huwde in 1775 haar 25-jarige stiefneef Antoni Adolf Palthe. Deze Antoni stierf al in 1777. Aleida Palthe Palthe huwde zeven jaar later op 10 maart 1784 de weduwnaar dominee Arnold van Wulfften, geboren in Steinfurt. Hun enige zoon Arnold Albert van Wulfften is op 26-jarige leeftijd kinderloos gestorven. De geslachtslijn zet zich onder meer voort via Johannes Palthe, de jongste broer van Aleida. Deze dominee Palthe heeft op 21 augustus 1816 ten stadhuize aangifte gedaan van de op 19 augustus 1816 geboren zoon Arnold Albert Willem (zijn zevende kind), vernoemd naar de overleden zoon van Arnold en Aleida van Wulfften. Bijzonder is dat de jongen in de geboorte aangifte wordt aangegeven met de voornamen Arnold Albert Willem van Wulfften.
Hiermee ging de wens in vervulling van “tante” Aleida, die in 1824 overleed, om de familienaam Van Wulfften te behouden. In het bevolkingsregister van de stad Oldenzaal van 1830 is de naam van Wulfften toegevoegd aan de achternaam Palthe en dan geen voornaam meer.
Op 7 mei 1855 wordt de jongste zoon van Arnold Albert Willem, genaamd (Jan) Richard van Wulfften Palthe, geboren in Oldenzaal. Hij wordt later eigenaar van Huize ’t Kruisselt. In 1918 wordt er door Richard van Wulfften Palthe een villa gebouwd aan de Kruisseltlaan. De oude herenboerderij moest wijken voor een moderne villa, ontworpen door architect Broese van Groenou, de broer van de eigenaresse mevrouw Mien van Wulfften Palthe. De Villa werd gebouwd naast Huize ’t Kruisselt en werd in 1920 officieel bewoond.
De bouw van de Villa nam circa twee jaar in beslag en werd in 1920 officieel bewoond. Het huis had veel erkers. Twee grote erkers, met daarop een balkon, bevonden zicht aan de achterzijde van het huis en boden ruim uitzicht op de landelijke omgeving. Oorspronkelijk had het huis een rieten dak, zoals de Saksische boerderijen in de omgeving nu nog veelal hebben. Naast villa ’t Kruisselt bleef Huize Kruisselt staan.
Deze is pas later afgebroken. Op de plek van Huize Kruisselt bevindt zich nu de keuken met daaraan het restaurant.
Tijdens de bouw van de Villa vond men de grote steen ‘De Olifant’. De Olifant ligt nu op de kruising van de Kruisseltlaan en Bentheimerstraat en is 1 van de 3 grote stenen die de afgelopen eeuw zijn gevonden in De Lutte. De steen is er een van historische waarde volgens Historische vereniging de Dree Marken. In 2014 werd de steen tijdelijk verplaatst naar een nieuwe woonwijk in De Lutte, de reacties hierop waren echter niet mals. Een buurtbewoner reageerde ‘Die steen hoort bij het Kruisselt te liggen en niet op een andere plek!’ Na een handtekeningenactie en veel protest is de steen in 2016 teruggekeerd naar ’t Kruisselt en ligt weer vredig op de plek waar hij thuishoort.
Toen de villa eenmaal gereed was kwam er regelmatig bezoek. Zo zien we op onderstaande foto Aletta H. Jacobs in de keuken van ’t Kruisselt meehelpen boontjes te doppen. Ze zit recht achter de dame die hurkend achter de mand zit. De meest linker dame die staat is Mien van Wulfften Palthe. Mien Broese van Groenou, de tweede echtgenote van (Jan) Richard van Wullften Palthe, kwam uit een vooraanstaande Haagse familie die fortuin had gemaakt met de teelt en de fabricage van rietsuiker in toenmalig Nederlands-Indië. Zij was een Nederlands feminist en pacifist. Ze was betrokken bij de vereniging voor vrouwenkiesrecht en The Womens International League for Peace and Freedom. Zij hadden veel contact met beroemdheden in binnen- en buitenland, waaronder Aletta H. Jacobs (1854-1929), een Nederlandse arts en feministe die aan het hoofd stond van de vereniging voor vrouwenkiesrecht.
Villa ’t Kruisselt was echter niet de vaste verblijfsplaats van de familie Van Wulfften Palthe, de familie woonde in Den Haag. De Villa was tot aan de oorlog het buitenhuis in Twente. Tijdens de oorlog zochten de Palthes elkaar op in andere villa’s in het land en werd Villa ’t Kruisselt bewoond door diverse families die onderdak nodig hadden of onderdoken. Zo zien we op een ansichtkaart van Gerrie die een boodschap schrijft aan haar man die militair is. Roelofje (zoon) is de latere opa van een Twentse dame die nog regelmatig ’t Kruisselt bezoekt.
Wenst u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem dan contact op met onze receptiemedewerkers via 0541 551 567 of mail naar info@kruisselt.nl
Ontvang (per post) onze brochure
We informeren u graag over Hotel, Restaurant & Golfclub ’t Kruisselt. Alle actuele informatie leest u op onze website, maar ontvangt u graag een folder van het hotel is dat uiteraard mogelijk! Geef uw gegevens op via onderstaande button en u ontvangt binnen een week de brochure in uw brievenbus!